Στα Κυκλαδονήσια, δεν υπάρχουν ποτάμια συνεχούς ροής (πλην ίσως μια-δυο εξαιρέσεων σε Νάξο και Άνδρο). Τα ποτάμια είναι χείμαρροι ή ρέματα, όπως τα λένε, και γεμίζουν μόνο με τις δυνατές βροχές, γιατί με τις απλές βροχές τα διψασμένα χώματα ρουφούν τα νερά και δεν τα αφήνουν να κυλήσουν στα ποτάμια και ακολούθως στη θάλασσα. Continue reading
Γιορτάζοντας την πρώτη βροχή στην Πάρο μετά από 8 μήνες αναβροχιά
Στο σχολειό, μαζί με το “σε μια ρώγα από σταφύλι, πέσανε οκτώ σπουργίτες”, μαθαίναμε για τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου… Έλα όμως που τα τελευταία χρόνια οι καιροί στις Κυκλάδες αλλάξαν. Και ενώ από τον Οκτώβρη ακούς για βροχές και καταιγίδες, στα Επτάνησα και στην Δυτική Ελλάδα, στις Κυκλάδες οι βροχές, χρόνο με τον χρόνο, λιγοστεύουν.
“Έφυγε” ο Πατριάρχης της Ελληνικής Γαστρονομίας, Γιώργος Χατζηγιαννάκης
Με μεγάλη οδύνη πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί όλοι οι φίλοι του αλλά και το ευρύτερο κοινό, την είδηση του χαμού του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, του πιονέρου της Ελληνικής κουζίνας, του ανθρώπου που πρωτοασχολήθηκε με την ανάδειξη της Σαντορινιάς κουζίνας, και κατ’ επέκταση σηματοδότησε τη σημασία του τόπου και της τοπικότητας στη γαστρονομία. Όλοι μας θρηνούμε έναν φίλο, έναν οραματιστή, έναν αγωνιστή, έναν σημαντικό, αλλά και ευγενή και ταπεινό άνθρωπο.
Oι γυναίκες γαστρονομίας της Πάρου
Οι γυναίκες γαστρονομίας της Πάρου είτε σε μεγάλη ηλικία, είτε σε ώριμη, ή νέες με όνειρα και θέληση, προέρχονται από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της γαστρονομίας. Continue reading
Η Μαργιώρα, μια εντυπωσιακή άφιξη στην Κύθνο
Η Κύθνος, αν και τόσο κοντά στην πρωτεύουσα , είναι με δυο λόγια, το Κυκλαδονήσι της απόλυτης απλότητας και της γαλήνης. Τα αρμονικά τοπία της, οι πολυάριθμες και πανέμορφες παραλίες, οι γραφικοί οικισμοί, τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία προσφέρουν στους ταξιδιώτες αυτό το μοναδικό συναίσθημα ηρεμίας. Continue reading
Oι καλύτερες ταβέρνες της Κω
Η Κως από τους αρχαίους χρόνους φημιζόταν για τον πλούτο της φύσης της και χαρακτηρίζόταν ως «νησί των μακάρων» είτε ως «πλωτός κήπος», γιατί η γη της ήταν ανέκαθεν πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα. Από την εποχή εκείνη καράβια φορτωμένα με αγροτικά προϊόντα, κυρίως σταφύλια, καρπούζια, πεπόνια, αλλά και αμφορείς με τα φημισμένα κρασιά της ταξίδευαν στην Μεσόγειο ενώ το νησί έτρεφε πάνω από 120.000 κατοίκους, έξι φορές περισσότερους από τους τωρινούς. Continue reading
Δέκα (10) τοπικά φαγητά της Κεφαλονιάς
Στην Κεφαλονιά μπορεί κανείς να γευτεί πολλών ειδών τοπικά φαγητά. Παρουσιάζουμε τα 10 κυριότερα και πιο χαρακτηριστικά φαγητά της Κεφαλονίτικης παραδοσιακής κουζίνας, που τα περισσότερα μπορεί κάποιος να τα συναντήσει σε επιλεγμένα ταβερνάκια του νησιού. Continue reading
Oι καλύτερες ταβέρνες της Αιγιάλειας
Σπάνια ένας τόσο μικρός τόπος, όπως η Αιγιάλεια, τυχαίνει να έχει τόση ισορροπία ορεινού τοπίου, ημιορεινού, πεδινού και παραλιακού, με τόσους γαστρονομικούς πρωταγωνιστές. Continue reading
Οι καλύτερες ταβέρνες της Λήμνου
H Λήμνος φημίζεται για τη γεωργική και κτηνοτροφική της παραγωγή. Στις απέραντες εύφορες εκτάσεις του νησιού καλλιεργούνται δημητριακά – ανάμεσά τους η τοπική ποικιλία σιταριού μαυραγάνι – απ’ όπου φτιάχνονται αλεύρια για την κατασκευή αρτοπαρασκευασμάτων ή ζυμαρικών (φλωμάρια, τραχανάδες), ενώ στα βοσκοτόπια εκτρέφονται αμνοερίφια που παράγουν τα γνωστά τυριά της Λήμνου (φέτα, καλαθάκι, κασκαβάλι, μελίχλωρο).
Οι καλύτερες ταβέρνες της Ρόδου
Κύριο χαρακτηριστικό της κουζίνας της Ρόδου είναι η χρήση του κύμινου που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το κύμινο το ονομάζουν μακριά μυρωδιά και ότι το σημαντικότερο βιβλία που γράφτηκε για την γαστρονομία του νησιού (Γιώργος Τρουμούχης-Κώστας Καψανάκης) έχει τον τίτλο “Μακριά μυρωδιά – Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου”. Continue reading