More

Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν

Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν

Στην οδό Σαλαμίνας και Ψαρών στα Ταμπούρια του Πειραιά, βρίσκεται – όπως γράφει η ταμπέλα – το «Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν, Απ. Παπακωνσταντίνου και Υιός, έτος ἱδρύσεως 1920″.

Ένα καταπληκτικό κτίσμα με τεράστια παράθυρα και στο βάθος στους τοίχους να διακρίνεται ένα περίτεχνο εκθετήριο μπακάλικου και τρία μεγάλα παλιά ψυγεία γεμάτα προϊόντα. Η ατμόσφαιρα μέσα εντυπωσιακή. Στα τραπεζάκια, λαϊκοί τύποι πίνουν το κρασάκι τους, συνοδεία λιτών μεζέδων, στους τοίχους δεκάδες καταπληκτικές μαυρόασπρες φωτογραφίες με στιγμές διασκέδασης μέσα στο μαγαζί, στο εκθετήριο του μπακάλικου προϊόντα της εποχής του ’60, κουτιά απορρυπαντικών Roll, Tide, Azax, παλιές κονσέρβες Swan, Cornbeef, ένας παλιός φωνόγραφος, ένα ψυγείο ξύλινο κατασκευασμένο το 1938, σκέτο έργο τέχνης.

Ο κυρ-Αποστόλης ο ταβερνιάρης, είναι ένας πράος, γλυκομίλητος νοικοκύρης που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.

ΕΖΑ
ΕΖΑ

«Το μπακάλικο άνοιξε το 1920, στη μέση του πουθενά από τα τρία αδέλφια Παπακωνσταντίνου, που ήλθαν από τα Τρίκαλα. Μετά κατέφθασαν οι πρόσφυγες και γέμισε η περιοχή. Όταν φτιάχθηκε το τράμ, που πέρναγε πενήντα μέτρα από το μαγαζί, η στάση μπροστά μας ονομάστηκε Παπακωνσταντίνου. Πόσα και πόσα, παλληκάρια δεν στεκόνταν στα παράθυρα – είχε γίνει ήδη το μπακάλικο κρασοπουλειό – για να δουν τις κοπέλες που σχολώντας από τις φάμπρικες έπαιρναν το τραμ και κατέβαιναν στη στάση. Μέχρι τὴ δεκαετία του 1980 λειτουργούσε ταυτόχρονα και το μπακάλικο, ενώ από τότε μόνο το καπηλειό. Πάντα φτιάγναμε δικό μας κρασί, γύρω στους είκοσι τόνους, που δίναμε στους πελάτες της ταβέρνας και του μπακάλικου».

Η κυρά Βούλα, η γυναίκα του κυρ-Αποστόλη, μαγειρεύει στην κουζίνα, ο γιος τους ο Αριστείδης βοηθάει παντού και στο σερβίρισμα ο Γρηγόρης με μαεστρία περνάει ανάμεσα στα ασφυκτικά γεμάτα τραπέζια για να δώσει τις σαλατούλες, τη φάβα παντρεμένη, τα κεφτεδάκια, τα σουτζούκια, το συκώτι – σκέτο foie gras!- , τις πατατούλες με αυγά μάτια. Σημειωτέον ότι η ρετσίνα του κυρ-Απόστολου είναι από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει ποτέ μου.

«Βλέπεις τις τρύπες, να, εκεί που περνάει το φως πάνω στο μεταλλικό ρολό που ασφαλίζουμε το μαγαζί. Είναι από τις σφαίρες των Γερμανών στην Κατοχή. Τις αφήσαμε έτσι για ανάμνηση».

Semeli Estate
Semeli Estate

Τα γλέντια του μαγαζιού γίνονται από τις παρέες που έρχονται για να φάνε, να διασκεδάσουν και με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής να τραγουδήσουν και καμιά φορά να ρίξουν και κανένα χορό.

Δεν ξεχνώ την μέρα γνωριμίας μας. Έφευγα για Πάρο, είχα καλοκαιρινές διακοπές. Όπου με παίρνει ο εκδότης μου και μου λέει καθώς ήταν έτοιμος να τυπώσει το βιβλίο, ότι η τριακοστή ταβέρνα του χειρόγραφου, έγραφε «Τω αγνώστω Θεώ», και ήταν άδεια. Τρέχω λοιπόν κατά Πειραία μεριά -να μαι κοντά στο βαπόρι που θα έφευγε- αφού έλεγξα τις σημειώσεις μου και τα αρχεία μου (2008) και βρίσκω το Ειδικόν. Παθαίνω μόλις το βλέπω! Παραγγέλνω τους μεζέδες, και κάνω το έγκλημα λόγω του επείγοντος, να βγάλω τη μηχανή και να τραβώ φωτογραφίες -ανεπίτρεπτη η βιαστική φωτογράφιση, απαιτούνται μέρες γνωριμίας, σε τέτοιους χώρους. Πέρασε μισή ώρα, είχαν εξυπηρετηθεί οι πάντες και τα λαχταριστά φαγάκια περνάγαν πλάι μου. Εγώ είχα πλήρη συνείδηση των συνεπειών της πράξης μου. Ώσπου ένα παλικάρι -φίλος του ταβερνιάρη- που μπήκε να φάει δεν βρήκε τραπέζι, και πήγε να φύγει. Εγώ με τραπέζι, πάνω στην πόρτα, του προτείνω να καθίσει να φάμε . Τα φαγητά ήρθαν με που κάθισε. «Είχα σπάσει τον κώδικα». Από τότε με τον κυριο Απόστολο γινήκαμε γκαρδιακοί φίλοι.

Δεν είναι δε τυχαίο ότι το Ειδικόν διάλεξα πάραυτα για το εξώφυλλο του σχετικού βιβλίου μου “Ταβέρνες της Αθήνας”. Είναι ένα μαγαζί που αγαπάω πολύ. Τους ιδιοκτήτες και τον κόσμο του!

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν Πειραιάς
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν Πειραιάς κυρ Αποστόλης
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν Πειραιάς
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν Πειραιάς
 • Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Διεύθυνση
  Ψαρών 38 και Σαλαμίνος, Πειραιάς
 • Τηλέφωνο
 • Κατηγορία
  Ταβέρνες
 • Περιοχή
  Αττική - Αθήνα

Video

Video

Περιοχή

Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!