Η τυρόπιτα των Σποράδων
Η σκιαθίτικη τυρόπιτα, η τυρόπιτα της Σκιάθου, ο γαστρονομικός πρεσβευτής του νησιού, συναντάται και στις υπόλοιπες Σποράδες. Πλάθεται σε σχήμα σπειροειδές, από χειροποίητο φύλλο, με γέμιση φέτας, και τηγανίζεται σε ελαιόλαδο.
O Σκιαθίτης συγγραφέας Αλέξανδρος Μωραϊτίνης στο διήγημά του «Η ιστορία μιας τυρόπιτας» την τοποθετεί στη Σκόπελο:
«…Θα ανοίξω ένα φύλλο, θα ρίψω βούτυρο αρκετό και τυρί με αυγά κτυπημένα και διάφορα μυριστικά και μπαχαρικά. Θα τυλίξω έπειτα όμορφα όμορφα το φύλλον, ώστε να γίνει ένας ρουλές γεμιστός, και κατόπιν θα τον τυλίξω κουλούρα, και μέσα σ’ ένα ταψί θα την φουρνίσω. Θα είναι τυρόπιτα σκοπελίτικη…».
Ο Παπαδιαμάντης την θεωρεί ντόπια, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι πατρίδα της σπειροειδούς τυρόπιτας είναι η Αλόννησος!
Όπως και να έχει, είναι η τυρόπιτα των Σποράδων και άλλα νησιά την παρασκευάζουν στο φούρνο και άλλα με ελαιόλαδο στο τηγάνι και πολλές φορές, τη θέση του τυριού μπορεί να πάρουν τα χόρτα του βουνού ή το σπανάκι.
Contact
- AddressΣκιάθος, Σποράδες
- CategoryΕδέσματα
- LocationΣκιάθος
Location
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΚΙΑΘΟΥ
Η Γαστρονομική Κοινότητα της Σκιάθου είναι ένα σύστημα ανοικτό στο οποίο δύνανται να ενταχθούν όσοι ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism. Τελικός σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της Σκιάθου σε έναν τουριστικό προορισμό, όπου η γαστρονομία θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου.
Το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες έχει την τιμή να τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ