More

Παραδοσιακή Κουζίνα Πάρου

Η Πάρος, το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων , βρίσκεται σε απόσταση 3 περίπου μιλίων δυτικά της Νάξου και χαρακτηρίζεται από τον ιστορικό του πλούτο όλων εποχών,  τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματά του, αρκετούς καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς και φυσικά τις πολλές και πανέμορφες παραλίες, στοιχεία που την εδραίωσαν ως έναν από τους πλέον σημαντικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

Τα τυροκομικά, το κρασί και τα αλιεύματα είναι τα κυριότερα προϊόντα του νησιού. Το σύγχρονο τυροκομείο της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου απορροφά το σύνολο σχεδόν του αγελαδινού γάλακτος παράγοντας τυριά όπως γραβιέρα, κεφαλίσιο, λαδοτύρι, κρασοτύρι, μυζήθρα, ξινομυζήθρα (σουρωτό).

Στην Πάρο υπάρχουν 4 οινοποιεία με τον μεγαλύτερο όγκο κρασιών, το Οινοποιείο Μωραΐτη και κατόπιν το οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου, που αξιοποιούν τις τοπικες ποικιλίες, κύρια τη Μανδηλαριά  και τη Μονεμβασιά, παράγοντας κρασιά ΠΟΠ.

Η Πάρος είναι πρώτη σε αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες και στα δυο μεγάλα λιμάνια της Πάρου, στην Παροικιά και στην Νάουσα, αλλά και στα ψαροχώρια Αμπελά, στο Πίσω Λιβάδι, Αλυκή  θα συναντήσει κανείς καΐκια να τροφοδοτούν με τα ψαρέματά τους το νησί, αλλά και την αγορά της Αθήνας.

Η Πάρος ως κέντρο των Κυκλάδων έχει στην κουζίνα της  στοιχεία από μαγειρικές όλων των Κυκλάδων. Πρωταγωνιστούν τα λαδερά (αγκινάρες με κουκιά, ρύζι με γλυκοκολόκυθο, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά), τα όσπρια (ρεβιθάδα φούρνου σε πήλινο τσουκάλι), λογιών-λογιών ψευτοκεφτέδες, πίτες (κολόπια ή χορτοφουσκωτές, που είναι πίτες στο φούρνο, γεμισμένες με χόρτα της εποχής).  Από τα κρέατα ξεχωρίζει το εορταστικό πατούδο (παριανή εκδοχή του Λαμπριάτη), τα πιτσούνια, ο λαγός στιφάδο, τα σαλιγκάρια  με μυρμιτζέλι (χειροποίητο κριθαράκι), οι  Λευκιανοί καράβολοι (με σκορδαλιά, μπουμπουριστοί ή στιφάδο).

Τα αγαπημένα πιάτα της Πάρου – που ακόμα μαγειρεύονται σε πολλά νοικοκυριά στο νησί – είναι τα κάλφα με σκορδαλιά (Λευκιανή συνταγή), ρεβίθια του φούρνου σε πήλινο τσουκάλι (ρεβιθάδα), αγκινάρες με κουκιά, ρύζι με γλυκοκολόκυθο, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά.

Τα κολόπια ή χορτοφουσκωτές είναι πίτες στο φούρνο, γεμισμένες με χόρτα της εποχής και διακρίνονται για τη νοστιμιά τους.

Άλλα χαρακτηριστικά τοπικά φαγητά που συναντούμε στην Πάρο είναι: Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα, σαλιγκάρια με μυρμητζέλι (χειροποίητο κριθαράκι), μπακαλιάρος με σπανάκι, σουπιές με μάραθα, λαγός στιφάδο.

Blue Star Ferries
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου

Οι Παριανοί αγαπούν τα μανιτάρια που τρώγονται αλευρωμένα τηγανητά ή ψητά στη σχάρα, πάντα με τη συνοδεία λεμονιού. Τα πιο διαδεδομένα μανιτάρια της Πάρου είναι οι ερυθροαμανίτες, τα λαόρτια, οι γλυστρίτες, οι κουμπαρίτες, οι αγκαθίτες, οι λαρδαμανίτες και οι μοσχαμανίτες.

Ένας άλλος παραδοσιακός μεζές που θέλει το ψάξμό του ειναι τα σαλιγκάρια (οι καράβολοι) που τρώγονται στιφάδο ή με σκορδαλιά. Την αγάπη τους οι Λευκιανοί για τους καραβόλους την πλήρωσαν με το παρατσούκλι που τους δόθηκε από τ’ άλλα χωριά (καραβολάδες).

Στην Πάρο δεν έλειπαν τα ψάρια τα οποία όμως δεν ήταν προσιτή τροφή στους αγρότες, την πλειοψηφία δηλαδή του πληθυσμού του νησιού. Πλανόδιοι πωλητές μετέφεραν με τα γαϊδουράκια τους, μαριδάκια, χταπόδια, παλαμίδες, γόπες (το ψάρι των φτωχών) και τα πουλούσαν στους κατοίκους των χωριών της ενδοχώρας. Τις γόπες μάλιστα για να διατηρηθούν, τις αλάτιζαν, τις περνάγαν με κλωστή από τις ουρές τους και τις απλώναν για να ξεραθούν στον ήλιο, το λεγόμενο μπορτολίνο. Κακκαβιές από σκορπίνες και δράκαινες, αχινοί, καλαμάρια, σουπιές, αστακοί και πρώτα ψάρια υπήρχαν μόνο στα σπίτια των ψαράδων.

Αντίθετα, στα σπίτια της ενδοχώρας κάθε λογής τυριά συνόδευαν τις σαλάτες και συνδυαζόνταν σε πίτες και ομελέτες. Η μυζήθρα, η ξυνομυζήθρα, το τουλουμίσιο, το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο και η παριανή γραβιέρα φτιάχνονταν από τις νοικοκυρές με τον παραδοσιακό τρόπο.

Τέλος πολλά γλυκά της Πάρου είχαν σαν βάση το τυρί, τον μούστο και το μέλι, που ήταν τα κύρια προϊόντα του νησιού. Ευτυχώς οι νοικοκυρές βαστούν την παράδοση και έτσι σε σπίτια μπορούμε σήμερα να γευτούμε γλυκά όπως τις μυζηθρόπιτες, τα ραφιόλια, τα παστέλια, τα παστέλια από μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα και τα σαμωτά σύκα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!