5 ταβέρνες της Χίου με χιώτικη κουζίνα

Ταβέρνα Μάκελος - Πιτυός, Χίος - Greek Gastronomy Guide
Οκτ 09 2018

5 ταβέρνες της Χίου με χιώτικη κουζίνα

H κουζίνα της Χίου δεν είναι μια από τις  τοπικές κουζίνες της χώρας που έχουν φήμη ή που να έχουν εντυπωθεί με σαφήνεια στο μυαλό των φίλων της γεύσης,  όπως οι κουζίνες της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Σίφνου, της Τήνου. Παρ’ όλα αυτά η Χίος έχει όλες τις προϋποθέσεις να διακριθεί για την κουζίνα της, γιατί έχει μια σειρά προϊόντων (κρέατα, τυροκομικά, άγρια χόρτα, ζυμαρικά, αλιεύματα, αρτοσκευάσματα, ποτά, γλυκά) και ένα απόθεμα τοπικών πιάτων. Σας προτείνουμε 5 ταβέρνες της Χίου όπου η χιώτικη κουζίνα πρωταγωνιστεί, πολλές φορές παρέα με την Μικρασιάτικη, και όπου το φαγητό είναι μια ευχαρίστηση.

 

Η ταβέρνα του Χότζα

Ταβέρνα Χότζας - Γιάννης Λινός, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Ο Χότζας είναι η πιο δημοφιλής ταβέρνα της Χίου. Το πλέον ιστορικό ταβερνείο της Χώρας, ξεκίνησε το 1882 ως ποτοποιείο και ποτοπωλείο της οικογένειας Λινού. Στην πορεία προστέθηκαν και κάποιοι λίγοι μεζέδες, αργότερα έγινε ταβερνείο και στα τέλη του 20 αιώνα, την δεκαετία του 1990 την σκυτάλη παρέλαβε ο Γιάννης Λινός και διαμορφώθηκε η ταβέρνα στην σημερινή της μορφή στον οικογενειακό χώρο όπου παλιά στεγαζόταν η ποτοποιία Λινού.

Ταβέρνα Χότζας - Γιάννης Λινός, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Ο Γιάννης από παιδάκι μέσα στην ταβέρνα, έζησε μέσα στα μαγειρέματα της γιαγιάς του και της μητέρας του, “τα μικρά πιατάκια που μοιραζόντουσαν η φτωχή πελατεία του μαγαζιού” και δεν θέλησε να αλλάξει το ύφος. Βέβαια ο ίδιος εμπνευσμένος εμπειρικός μάγειρας εκτός από τα πιάτα του τόπου του, όπως τα χερίσια μακαρόνια με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και κοτόπουλο ή τον κόκορα και τα κλασικά πιάτα της πολίτικης κουζίνας όπως λαχματζούν, τηγανητές μελιτζάνες με γιαούρτι, χειροποίητο κεμπάπ, σμυρναίικα σουτζουκάκια,  χουνκιάρ μπεγεντί, έχει δημιουργήσει και τις δικές του σπεσιαλιτέ. Από αυτές ξεχωρίσαμε τα εξαίσια φασόλια γιαχνί με δικό του πουρέ μανταρινιού.

 

Μεζεδοπωλείο το Κεχριμπάρι

Μεζεδοπωλείο το Κεχριμπάρι - Χίος - Greek Gastronomy Guide

Το μεζεδοπωλείο Κεχριμπάρι  είναι ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της χώρας. Οι λόγοι ουκ ολίγοι: Τ’ αφεντικό της οικογένειας εδώ , ο Μανώλης Τσίχλας εδώ και 30 χρόνια δουλεύει στην Ιχθυόσκαλα της Χίου, που σημαίνει ότι το αλίευμα είναι πρωινό και έρχεται φρέσκο από τη δουλειά και το μεσημέρι μαγειρεύεται στο μαγαζί. Στην κουζίνα η κυρά Μαρία μαγειρεύει με το γλυκό της χέρι, τηγανίζει και ψήνει. Στο service  η Νικολέτα, μια από τις δυο κόρες του Μανώλη και της Μαρίας- κοινωνική, φιλόξενη, αγαπησιάρα κάνει τον καθένα να νιώθει σπίτι του.

Μεζεδοπωλείο το Κεχριμπάρι - Χίος - Greek Gastronomy Guide

Οι μεζέδες κυρίως θαλασσινοί… καλκάνι που στο καθαρίζει μπροστά σου ο κυρ Μανώλης, γαριδάκια τηγανητά, μύδια πικάντικά, σαρδέλες στο λάδι απίστευτης γεύσης, χταποδάκι βραστό, μπακαλιάρος πλακί κι έχει ο Θεός… Δεν παραγγέλνεις… λες θαλασσινά ή στεριανά… δεν έχεις προσωπικά πιατάκια, μοιράζεσαι γεύσεις και συμπάθεια… η φιλοσοφία του ελληνικού μεζεδοπωλείου!

 

Ταβέρνα Απόμερο στον Κάμπο

Ταβέρνα Απόμερο - Κάμπος, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Στην κορυφή του Κάμπου στη Χίο και συγκεκριμένα στην περιοχή Σπηλάδια βρίσκεται η ταβέρνα Απόμερο. Όνομα και πράγμα γιατί όντως – ιδιαίτερα την εποχή που κτίστηκε – η ταβέρνα βρίσκεται σ’ ένα απόμερο σημείο, αρκετά πολύπλοκο για να φτάσεις μέσα από τα στενά του Κάμπου. Το τέλος όμως της διαδρομής, το θέαμα σε αποζημιώνει, γιατί από εδώ έχεις όλη τη θέα της περιοχής, τους κήπους με τα εσπεριδοειδή, τα δαιδαλώδη δρομάκια με τους ψηλούς τοίχους χτισμένους με την θυμιανούσικη πέτρα, τα επιβλητικά αρχοντικά και στο βάθος το πέλαγος και τον Τσεσμέ.

Ταβέρνα Απόμερο - Κάμπος, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Μεταξύ των φαγητών ξεχωρίζουν: Κοπανιστή ντόπια με πίτα και ντομάτα ψητή, μαλαθροκεφτέδες (χορτοκεφτέδες που κυριαρχει το μάλαθρο=μάραθο), φέτα βρακωμένη (σε φύλλο κρούστας με σουσάμι και μέλι), γεμιστά μαντηλάκια (κρεατοπιτάκια με σάλτσα γιαουρτιού), λιόκαφτη και μαστιχάτη ( λιαστή ντομάτα με μαστέλο και κρέμα μαστίχας Χίου) και τα χερίσια μακαρόνια με κοκκινιστό κρέας, το βυζί της κόρης (χοιρινό, κοτόπουλο, φρέσκα μανιτάρια και πιπεριές στη γάστρα, (σε αραβική πίτα με σάλτσα γλυκού και από τα κρέατα τρυφερό κοντοσούβλι) και κεμπάπ κλασικό ή γιαουρτλού.

 

Ταβέρνα Αστέρι στα Αυγώνυμα

Ταβέρνα Αστέρι - Αυγώνυμα, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα Αστέρι βρίσκεται στα Αυγώνυμα έναν μεσαιωνικό οικισμό μόλις 14 κατοίκων, που είναι κτισμένο στον κεντρικό δρόμο της δυτικής Χίου σε μια απόσταση 16 χλμ. από την Χώρα.  Τα σπίτια του, εκεί που κατοικούσαν πριν μισό αιώνα 40 οικογένειες, χτισμένα από πέτρα, γινήκαν καλόγουστα καταλύματα ενώ η θέα του ηλιοβασιλέματος, αποτελούν μοναδικά κίνητρα για τους σύγχρονους ταξιδιώτες. Το χωριό έχει δυο ταβέρνες, η μία στην πλατεία και η άλλη στο ηλιοβασίλεμα το Αστέρι. Δημιουργός του Αστεριού ήταν ο Γιώργος Κωστάλος. Μάγειρας στα πλοία του Χανδρή, είχε καλή φήμη, μάλιστα πολύ καπεταναίοι μπαρκάραν στα πλοία όπου μάγειρας ήταν η αφεντιά του. Στις μέρες μας η ταβέρνα είναι μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Τώρα πιά την ταβέρνα την κουμαντάρουν τα παιδιά του, δόξα τω Θεώ, πέντε μάχιμα παιδιά.

Ταβέρνα Αστέρι - Αυγώνυμα, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Τα φαγητά είναι χιώτικα, με κορυφή τους μαλαθρίτες υπέροχα φτιαγμένους ψευτοκεφτέδες με ελάχιστο αλεύρι και έντονες τις γεύσεις από ζοχούς, αγριομάρουλα, καυκαλύθρες και μάραθα. Ακολουθούν ο κρασάτος κόκορας με τα χειρίσια μακαρόνια, το κατσικάκι στο φούρνο με φασκόμηλο, το ‘καλογερίστικο’, ρεβίθια με το ρύζι, όπως το τρώνε οι μοναχοί, μα και τα κουκιά με την σάλτσα τους, ή τα σπιτικά ντολμαδάκια, χωρίς να λείπουν κοκορέτσια, εξοχικά και κρέατα στην ψησταριά.

 

Ταβέρνα Μάκελος στο Πυτιός

Ταβέρνα Μάκελος - Πιτυός, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Με δημοπρασία ο Νικόλας Γεωργούλης το 2018 πήρε την Ταβέρνα Μάκελος, την πιο ξακουστή του χωριού, που επί σχεδόν ένα χρόνο ήταν κλειστή, με σκοπό το Πιτυός που είναι σήμερα γνωστό για τα χερίσια του μακαρόνια, να γίνει εξίσου γνωστό για την ιστορία του, τα αξιοθέατά του και κυρίως την ταύτιση του με την κτηνοτροφική ζωή του νησιού…H κουζίνα στην ταβέρνα Μάκελος σερβίρει, μεταξύ άλλων, τα κλασσικά χερίσια μακαρόνια, κατσίκα κοκκινιστή, στο φούρνο ή στη σούβλα, μαλαθρίτες, κοπανιστόπιτες, μπουρέκι Πιτυανό με κολοκύθα και σαλιγκάρια με πλιγούρι, κοπανιστή με κρίταμα και κουκιά τουρσί και φυσικά κρέατα στην ψησταριά.

Ταβέρνα Μάκελος - Πιτυός, Χίος - Greek Gastronomy Guide

«Πρώτο μέλημα για φέτος ήταν η ταβέρνα «Μάκελος» να επανακτήσει τη θέση του μεταξύ των καλοφαγάδων της Χίου», ξεκίνησε την αφήγηση ο Νικόλας. «Ήρθαμε όμως στο Μάκελο για το Πιτυός κι όχι στο Πιτυός για το Μάκελο. Στην πορεία του χρόνου στόχος μας είναι ο οικισμός, στην καρδιά της κεντρικής Χίου, να συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών προορισμών για κάθε επισκέπτη του νησιού. Να του αφηγείται τις σελίδες της πλούσιας ιστορίας του, από το Δρίμακο και τον Όμηρο, μέχρι τη Σφαγή και τα τελευταία επεισόδια της ανακατάληψης του νησιού»

RELATED

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!