More

Παραδοσιακή Κουζίνα Χίου

Η Χιώτικη κουζίνα καθορίζεται επί μέρος από τα χαρακτηριστικά προϊόντα που παράγει ο τόπος. Πρώτος και καλύτερος καρπός τα εσπεριδοειδή με πρωταγωνιστή το μυρωδάτο μανταρίνι. Οι Χιώτες τρώνε το μανταρίνι σαν φρούτο, το κάνουν χυμό μανταρινάδας, γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, σιρόπι, επίσης το χρησιμοποιούν στη μαγειρική, νοστιμεύοντας τα κρέατα, τις κρασάτες σουπιές ακόμα και την κλασική φασολάδα, με ξύσματα μανταρινιού! Δεκάδες οικοτεχνίες και βιοτεχνίες φτιάχνουν τα περίφημα γλυκά Χίου, ενώ υπάρχει μια νέα επιχείρηση που παράγει χυμούς και αναψυκτικά.

Κατόπιν η Χίος έχει τη μαστίχα, το δάκρυ του σκίνου, τη σκληρή ρητίνη του μαστιχόδεντρου, που εκτός από φάρμακο, από τον 15ο αιώνα θεωρείτο ερωτικό ελιξίριο καθότι ήταν το μοναδικό αρωματικό του στόματος και της αναπνοής όσων τη μασούσαν.

Η Χίος είναι γνωστή στις μέρες μας για τα αποστάγματά της (ούζα, λικέρ, μαστίχα), αλλά στην αρχαιότητα ήταν για τον Αριούσιο οίνο, όπου σήμερα γίνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες για την αναβίωσή του.

Στη Χίο, θα βρει κανείς μυζήθρα και ξερή μυζήθρα, κοπανιστή και χλωρό τυρί άλμης ενώ κυκλοφορεί με την κατοχυρωμένη επωνυμία το μαστέλο, από αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, εξαιρετικό για ψητό στην σκάρα.

Τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της Χίου είναι η κοκκινιστή κατσίκα, τα αυγοκαλάμαρα, τα χειρίσια μακαρόνια (πλάθονται με τα χέρια) από τα βόρεια χωριά, το μελιτσανοπίλαφο, το σφουγγάτο με κουτσουνάδες (ομελέτα με τα φύλλα της παπαρούνας, προτού ανθίσει), το σφουγγάτο με φρέσκα κουκιά, πράσινες τηγανητές ντομάτες, η μαριδόπιτα (ή γονόπιτα) με ροδέλες του κρεμμυδιού.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!