Τα παραδοσιακά προϊόντα της Άρτας είναι συνυφασμένα με την πολιτιστική ιστορία και τη γαστρονομία της περιοχής, όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, ελιές (κονσερβολιά Άρτας), γάμπαρες (γαρίδες), σαρδέλες και κουτσομούρες Αμβρακικού, τσιπούρα, λαβράκι, χέλια, μύδια και πέστροφες από ιχθυοκαλλιέργειες, αυγοτάραχα Αμβρακικού και το λιγότερο γνωστό αλλά σπουδαίο χαβιάρι Άρτας.
Η Γαστρονομική Κοινότητα της Άρτας είναι ένα σύστημα ανοικτό στο οποίο δύνανται να ενταχθούν όσοι ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism. Τελικός σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της Άρτας σε έναν τουριστικό προορισμό, όπου η γαστρονομία θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου.
Το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες έχει την τιμή να τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.