Μπουμπάρι Πηλίου
Το μπουμπάρι συνηθίζεται πολύ στο Πήλιο και ουσιαστικά είναι μια ψιλοκομμένη συκωταριά με κρεμμυδάκια, ρύζι και μπαχάρια που μπαίνουν σε φυσικό έντερο και ψήνονται στο φούρνο.
Πηλιορείτικη παραδοσιακή συνταγή που συναντάμε και σε άλλες στεριανές περιοχές – κυρίως της Θεσσαλίας – της Ελλάδας.
Οι παραλλαγές και εδώ πολλές, καθώς πολλοί δεν χρησιμοποιούν συκώτι, αλλά μόνο πνευμόνι, καρδιά και γλυκάδια από το αρνί. Σε κάποιες περιοχές χρησιμοποιούν πλιγούρι αντί για ρύζι.
Πώς να φτιάξετε μπουμπάρι
Βασικά σημεία της παρασκευής είναι το καλό πλύσιμο του εντέρου, το ζεμάτισμα της συκωταριάς και η δημιουργία ενός μείγματος που τσιγαρίζεται ελαφρά σε τηγάνι από τα ψιλοκομμένα κομμάτια της συκωταριάς, του κρεμμυδιού, κόκκινης καυτερής πιπεριάς, του ρυζιού, της ντομάτας, άνηθου, μαϊντανού αλατιού και πιπεριού.
Το μείγμα αυτό μπαίνει στο έντερο προσέχοντας όμως να μην παραγεμισθεί, γιατί αν “φουσκώσουμε” το έντερο, με το ρυζάκι που έχει μέσα του, θα μας ανοίξει στο ψήσιμο. Ανοίγουμε με μία οδοντογλυφίδα τρυπούλες κατά μήκος του μπουμπαριού ανά 5 εκατοστά περίπου για να μην μας “σκάσει”.
Κατόπιν τοποθετείται στη μέση του ταψιού σε σχήμα σπιράλ, τριγύρω τοποθετούνται οι πατατούλες και απευθείας στον φούρνο.
Ένας ρωμαλέος μεζές, άξιος του βουνού των Κενταύρων.
Contact
- CategoryΕδέσματα
- LocationΠήλιο - Βόλος
Location
ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ