More

blue star ferries sponsorΤα αγαπημένα πιάτα της Πάρου – που ακόμα μαγειρεύονται σε πολλά νοικοκυριά στο νησί – είναι τα κάλφα με σκορδαλιά (Λευκιανή συνταγή), ρεβίθια του φούρνου σε πήλινο τσουκάλι (ρεβιθάδα), αγκινάρες με κουκιά, ρύζι με γλυκοκολόκυθο, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά.

Τα κολόπια ή χορτοφουσκωτές είναι πίτες στο φούρνο, γεμισμένες με χόρτα της εποχής και διακρίνονται για τη νοστιμιά τους. Άλλα χαρακτηριστικά τοπικά φαγητά που συναντούμε στην Πάρο είναι: Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα, σαλιγκάρια με μυρμητζέλι (χειροποίητο κριθαράκι), μπακαλιάρος με σπανάκι, σουπιές με μάραθα, λαγός στιφάδο.

Οι Παριανοί αγαπούν τα μανιτάρια που τρώγονται αλευρωμένα τηγανητά ή ψητά στη σχάρα, πάντα με τη συνοδεία λεμονιού. Τα πιο διαδεδομένα μανιτάρια της Πάρου είναι οι ερυθροαμανίτες, τα λαόρτια, οι γλυστρίτες, οι κουμπαρίτες, οι αγκαθίτες, οι λαρδαμανίτες και οι μοσχαμανίτες.

Ένας άλλος παραδοσιακός μεζές που θέλει το ψάξμό του ειναι τα σαλιγκάρια (οι καράβολοι) που τρώγονται στιφάδο ή με σκορδαλιά. Την αγάπη τους οι Λευκιανοί για τους καραβόλους την πλήρωσαν με το παρατσούκλι που τους δόθηκε από τ’ άλλα χωριά (καραβολάδες).

Στην Πάρο δεν έλειπαν τα ψάρια τα οποία όμως δεν ήταν προσιτή τροφή στους αγρότες, την πλειοψηφία δηλαδή του πληθυσμού του νησιού. Πλανόδιοι πωλητές μετέφεραν με τα γαϊδουράκια τους, μαριδάκια, χταπόδια, παλαμίδες, γόπες (το ψάρι των φτωχών) και τα πουλούσαν στους κατοίκους των χωριών της ενδοχώρας. Τις γόπες μάλιστα για να διατηρηθούν, τις αλάτιζαν, τις περνάγαν με κλωστή από τις ουρές τους και τις απλώναν για να ξεραθούν στον ήλιο, το λεγόμενο μπορτολίνο. Κακκαβιές από σκορπίνες και δράκαινες, αχινοί, καλαμάρια, σουπιές, αστακοί και πρώτα ψάρια υπήρχαν μόνο στα σπίτια των ψαράδων.

Αντίθετα, στα σπίτια της ενδοχώρας κάθε λογής τυριά συνόδευαν τις σαλάτες και συνδυαζόνταν σε πίτες και ομελέτες. Η μυζήθρα, η ξυνομυζήθρα, το τουλουμίσιο, το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο και η παριανή γραβιέρα φτιάχνονταν από τις νοικοκυρές με τον παραδοσιακό τρόπο.

Τέλος πολλά γλυκά της Πάρου είχαν σαν βάση το τυρί, τον μούστο και το μέλι, που ήταν τα κύρια προϊόντα του νησιού. Ευτυχώς οι νοικοκυρές βαστούν την παράδοση και έτσι σε σπίτια μπορούμε σήμερα να γευτούμε γλυκά όπως τις μυζηθρόπιτες, τα ραφιόλια, τα παστέλια, τα παστέλια από μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα και τα σαμωτά σύκα.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!